Duiven weren

Duiven wegvangen in winkelstraat

Niets is vervelender voor winkelend publiek dan extreme overlast door toedoen van duiven. Precies dat is wat er in deze case gebeurde. Een grote groep duiven verstoorde de orde dusdanig dat er geen andere oplossing was dan de duiven weg te vangen. Zelfs duivenpinnen wisten deze groep duiven niet te weren. De winkelstraat verloederde en winkeliers kregen steeds vaker klachten van klanten. Want hoewel het gezellig en sfeervol klinkt om duiven in een winkelstraat te hebben zorgt het helaas te vaak voor financiële schade. Ofwel omdat klanten de straat vermijden of directe schade door de bijtende uitwerking van de uitwerpselen. In deze case gaan we in op de reden van het duiven wegvangen en de manier waarop Avonda Faunabeheer dat heeft gedaan. Heeft u zelf een case voor ons? Neem dan vrijblijvend contact op.

Waarom moesten de duiven worden weggevangen?

Het winkelend publiek ondervond steeds meer overlast door de duiven. Dit uitte zich onder andere in directe overlast door laag overvliegende duiven, overhoopgehaalde vuilnisbakken en duiven die op etensresten aan het azen waren. Maar ook de uitstraling van de winkelstraat leed eronder. Uitwerpselen zaten overal, van de winkelgevels tot bankjes en de straat zelf. De sfeer veranderde zo dat het niet meer uitnodigend was om gezellig te komen winkelen.

Duiven zorgen voor meer dan alleen directe overlast. De uitwerpselen kunnen namelijk schadelijk zijn voor de mens doordat het besmet kan zijn met ziekteverwekkende organismen. Deze ziekteverwekkende organismen kunnen leiden tot het verspreiden van ziektes als paratyfus, vogelmalaria en papegaaienziekte. Maar ook zorgt het voor flinke materiële schade. De bijtende uitwerking van de uitwerpselen vreet zich als het ware in gevels, decoratie, bankjes of geparkeerde auto’s. Dit zorgt ofwel voor hogere schoonmaak kosten of vervangingskosten. In dit geval zorgde het ook voor omzet verlies van de winkeliers in de straat.

In eerste instantie hebben de winkeliers geprobeerd de duiven overlast in de winkelstraat tegen te gaan door duivenpinnen te plaatsen. Dit had helaas niet het gewenste effect. De duiven bleven gewoon zitten, ontweken de pinnen nauwelijks en de groep nam zelfs toe in omvang. De winkeliers kregen steeds vaker opmerkingen van klanten over de door duiven veroorzaakte overlast. Tijd dus om de duiven weg te vangen.

Zo hebben we de duiven weggevangen

Duiven zijn in Nederland bij wet beschermd hierdoor mogen duiven niet zomaar worden verjaagd of weggevangen. In sommige gevallen dient er een ontheffing aangevraagd te worden, waarin duidelijk onderbouwd is waarom de duiven weggevangen moeten worden. Uiteraard is er ook in de wet opgenomen dat de duiven enkel op een humane manier gevangen mogen worden. Avonda Faunabeheer gebruikt hiervoor speciaal ontworpen vangkooien. Duiven worden met voer gelokt. Ze lopen zelf de kooi in, maar kunnen door het ontwerp vervolgens niet meer naar buiten. Wilt u meer weten over hoe wij duiven wegvangen? Hier leest u meer informatie.

Aangezien het hier een winkelstraat betrof hebben we de vangkooien op strategische plaatsen uit het zicht van winkelend publiek geplaatst. Zo heeft niemand hinder ondervonden aan onze werkzaamheden en elke dag werd de groep duiven iets kleiner.

Altijd in contact gestaan met de betrokkenen

Tijdens het proces om alle duiven weg te vangen heeft Avonda Faunabeheer altijd in contact gestaan met de winkeliers uit de straat. Het plan van aanpak is vooraf duidelijk besproken. Zo wisten de winkeliers en hun medewerkers van onze aanwezigheid en aanpak. De werkzaamheden zijn zo veel mogelijk buiten de openingstijden van de winkels uitgevoerd waardoor winkelend publiek geen overlast heeft ondervonden aan het wegvangen van de duiven.

Het resultaat; een schone duif vrije winkelstraat

Aan het einde van onze werkzaamheden was het resultaat direct zichtbaar. De groep duiven was drastisch teruggedrongen tot een beheersbare populatie. Hierdoor kon de winkelstraat weer in glorie hersteld worden. Na een grote schoonmaak van de gemeente en winkeliers straalt de straat weer en is deze opnieuw uitnodigend voor de inwoners. Een geslaagde actie dus.

Heeft u een case voor ons? We komen graag langs voor een vrijblijvende verkenning van uw probleem waarna we u uitgebreid advies geven. Hierin houden we uiteraard rekening met het dagelijkse gebruik van de winkelstraat of aanwezige gebouwen. Neem contact op en we spreken uw situatie graag door.

Snel van uw overlast af?

Bel mij terug