Broedvrij houden met roofvogels

Broedvrij houden met roofvogels

Broedende vogels zijn bij wet beschermd. Aangezien ze tijdens het broeden niet meer verstoord mogen worden kan dat flinke gevolgen hebben voor (geplande) werkzaamheden. Broedende vogels kunnen hele projecten tot wel drie maanden vertragen, met alle gevolgen van dien. Om te voorkomen dat vogels uw terrein uitkiezen als broedplaats kunnen roofvogels op stok worden ingezet. Deze methode word veelal gecombineerd met de man met hond methode. Tijdens het hele broedseizoen houden de roofvogels andere vogels op afstand. De vogels die willen nesten doen dit niet in de buurt van een natuurlijke vijand en zoeken een broedplek buiten uw terrein.

Roofvogels op stok als broedpreventie

Het doel van broedpreventie middels roofvogels is het afschrikken van de andere vogels. Geen vogel die graag dichtbij een natuurlijke vijand wilt gaan broeden. Ze bedenken zich geen tweede keer en zoeken een andere plek buiten uw terrein. Deze manier van terreinen broedvrij houden is een intensief project. Het is namelijk belangrijk dat de roofvogels dagelijks gezien worden.

Het is in de Nederlandse wet verboden om de roofvogels vrij te laten vliegen. Tijdens het broedvrij houden worden de roofvogels niet losgelaten, ze kunnen dan namelijk op andere plekken broedende vogels verstoren. Maar ook het vangen of doden van vogels is bij wet verboden. Om deze redenen zitten de roofvogels dus op stok of op de arm van een valkenier. De vogels worden op strategische plekken op het terrein geplaatst, en waar nodig wordt er met de vogel op de arm rondgelopen.

De roofvogels van Avonda Faunabeheer

Avonda Faunabeheer beschikt over een eigen valkerij. Wij fokken en trainen onze eigen vogels. We kennen onze vogels dan ook van kuiken af en hebben een sterke band met ze opgebouwd. Voor het broedvrij houden van terreinen zetten we over het algemeen de havik of woestijnbuizerd in. Het effect van beide roofvogels is dat andere vogels niet in de buurt zullen landen en geen geschikte broedplaats vinden op het broedvrij te houden terrein.

Laat onze roofvogels uw terrein broedvrij houden

Wij hebben ons gespecialiseerd in het broedvrij houden van havengebiedenbouwterreinen en industriegebieden. Dit doen we met roofvogels maar ook zetten we waar nodig natuurlijke hulpmiddelen en honden in. We komen dan ook graag langs voor een vrijblijvende verkenning van uw terrein om een passend plan van aanpak op te stellen. Hierin houden we uiteraard rekening met het (geplande) gebruik van het terrein en de aanwezige obstakels. Neem contact op voor meer informatie of advies.

Deze opdrachtgevers gingen u voor

Een selectie van opdrachtgevers die naar tevredenheid gebruik gemaakt hebben van onze diensten om terreinen broedvrij te houden. We voegen u graag toe als nieuwe opdrachtgever. Bent u onze volgende opdrachtgever?

Snel van uw overlast af?

Bel mij terug