tips tegen duivenoverlast

Zelf duiven verjagen met deze tips

Alhoewel Avonda Faunabeheer vooral duiven vangt voor zakelijke klanten, ontvangen wij ook regelmatig vragen van particulieren die duivenoverlast ervaren in hun tuin of op hun balkon. Met deze doe-het-zelf oplossingen kunt u de duivenoverlast bestrijden. Let wel, dit zijn symptoombestrijdingen en vaak geen definitieve oplossingen. Aangezien de meeste duivensoorten, zeker binnen de bebouwde kom, beschermd zijn mogen andere (permanente) methodes niet ingezet worden.

Zakelijke klanten: Veroorzaken duiven overlast bij uw bedrijf of terrein en wilt u de duiven professioneel verjagen? Neem dan direct contact op voor advies op maat. Avonda Faunabeheer komt graag langs om uw situatie te bekijken en zo tot de beste oplossing voor uw duivenprobleem te komen.

Aanbrengen van duivenwering

De onderstaande methodes van duivenwering werken alleen daar waar de duivenwering wordt aangebracht. Het is dus vooral om uw overlast te verhelpen en niet direct dat van de buurt. Een nadeel is daarom dat, wanneer de overlast plaatsvindt buiten uw eigen bereik, het verhelpen van de overlast een stuk lastiger wordt. Als we spreken over het aanbrengen van duivenwering dan kunt u denken aan producten welke het voor de duif ongemakkelijk maken om ergens te gaan zitten. Voorbeelden van dit soort producten zijn vogelnetten, kunststof gladde plankjes of roestvrijstalen duivenpinnen. Als dergelijke producten worden aangebracht op de plaatsen waar de duiven voor overlast zorgen zullen ze uitwijken naar plekken waar ze zonder hinder kunnen. U verdrijft de duif dus van de plek waar u de overlast ondervindt.

Huis, tuin en keuken duivenwering

Aangezien elke situatie, of beter gezegd elke tuin en/of balkon, anders is zullen we kort een aantal opties bespreken. Zelf kunt u het beste inschatten welke van deze opties voor u kan werken.

Dun draad of touw spannen

Deze oplossing werkt goed voor balkons, waar de duiven op de rand zitten. Door een dunne draad op 10 centimeter boven de balustrade te spannen (waar de duiven neerstrijken) kan er niet meer geland worden en zal de duif een ander plekje zoeken.

Afschermen met een net

Het klinkt misschien als een open deur, maar effectief is het zeker. Door een net te spannen over de tuin of het balkon wordt het hermetisch afgesloten voor duiven. Het nadeel is echter dat dit ook voor andere vogels geldt.

Ophangen van (halve) cd’s

Duiven zijn over het algemeen schrikachtige vogels en bij de kleinste vorm van gevaar zullen ze een veiliger plekje opzoeken. Hang op verschillende plaatsen (halve) cd’s aan een lijntje. Het plaatsen van een plastic nepkraai heeft over het algemeen ook een goed schrikeffect op de aanwezige duiven. Het ziet er misschien wat gek uit maar de meeste duiven zullen liever ergens anders gaan zitten.

Professionele duivenwering

Aangezien duivenoverlast steeds vaker voorkomt, komen er ook steeds meer producten op de markt welke speciaal ontworpen zijn om de duivenoverlast tegen te gaan. Het principe is hetzelfde; de plek waar de duif nu zit zo onaantrekkelijk mogelijk maken zodat hij elders een nieuw plekje gaat zoeken. Onderstaande duivenwering kan meestal gekocht worden bij Doe Het Zelf winkels of online bij gespecialiseerde winkels.

Kunststof gladde plankjes

Duiven willen graag stabiliteit onder hun pootjes, een glad kunststof plankje kan dus al genoeg zijn voor duiven om een ander plekje op te zoeken. Helemaal als de ondergrond iets afloopt waardoor de duif er afglijdt.

Stalen duivenpinnen

De meest gebruikte methode om te duiven te verjagen is het plaatsen van stalen duivenpinnen. De pinnen maken het onmogelijk voor de duif om een veilig en lekker plekje te vinden.

Vogelverjager

Een vogelverjager maakt een geluid waar duiven (en vaak ook andere vogels) niet van houden. Het aanbod is breed, van verjagers die gebruik maken van het geluid van roofvogels tot hoge tonen.

Bird Free gel

Een van de nieuwere methodes om zelf duiven te verjagen is de Bird Free gel. De gel, in kant-en-klare bakjes, veroorzaakt ultraviolet licht wat door de vogels wordt beschouwd als vuur en hierdoor vliegen ze snel weg.

Wij hopen dat wij u met deze tips wat meer inzicht hebben gegeven hoe u zelf duiven kunt verjagen uit uw tuin of van uw balkon. Denkt u dat het duiven probleem in uw buurt dusdanig groot is dat er een professionele vogelverjager aan te pas moet komen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op zodat we de situatie kunnen doorspreken

Snel van uw overlast af?

Bel mij terug