Duivenoverlast bestrijden

Duivenoverlast: voorkomen beter dan genezen

Heeft u zelf nog geen overlast van duiven maar komen er veel duiven voor in uw buurt of omgeving? Het risico op duivenoverlast, in uw tuin of balkon, is dan aanzienlijk groter. Gelukkig is het relatief eenvoudig om duivenoverlast te voorkomen.

Duiven zijn gehecht aan hun omgeving en zullen blijven terugkomen, ook nadat u hen steeds weer opnieuw verjaagt. De aanpak die noodzakelijk is om uw duivenprobleem op te lossen, kent binnen de bebouwde kom wat haken en ogen. Daarom is voorkomen beter dan genezen.

Hoe voorkomt u duivenoverlast?

Geen enkele situatie is hetzelfde maar er zijn enkele algemene richtlijnen die te volgen zijn om het voor duiven zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Belangrijk om te houden is dat duiven altijd zoeken naar een comfortabel plekje. Om overlast van duiven te voorkomen, is het belangrijk om te zorgen dat er geen comfortabele plekjes meer zijn of dat de duif wordt afgeschrikt om de plek te bereiken.

Duiven op het balkon

Wat is voor een duif een fijne plek? Een tochtvrije en droge plek is erg geliefd. De duiven voelen zich dan veilig en brengen hier graag de nacht door. Balkons zijn uitermate populair bij duiven. Daarom ondervindt men regelmatig duivenoverlast op het balkon. Met onze tips kunt u zelf aan de slag om overlast van duiven te voorkomen.

Onderstaande tips zijn vooral geschikt voor particulieren, wilt u duivenoverlast bij bedrijven en terreinen voorkomen neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies op maat. Gebruik deze middelen om het duiven oncomfortabel te maken. Als duiven zich nog niet hebben gevestigd is het relatief eenvoudig om de vogels af te weren. Ze zoeken liever een ander plekje dat vrij is van obstakels.

Hangende CD’s

Hoewel deze ingreep ook direct meer invloed heeft op uw comfort in de tuin, is het een goedkoop alternatief dat makkelijk en snel is aangebracht. Hang (halve) CD’s op een plek waar regelmatig een briesje staat. Doordat deze middelen constant in beweging zijn, vervelend licht
weerkaatsen en/of een naar geluid maken, zullen de duiven liever ergens anders naar toe gaan. Een, voor u, minder drastische ingreep is Bird Free gel. Een gel dat voor vogels op vuur lijkt en u in bakjes in de tuin of op het balkon zet.

Duivenpinnen of netten

Wilt u voorkomen dat duiven ook maar één lekker plekje in uw tuin of balkon vinden, dan is het plaatsen van duivenpinnen of netten de oplossing met de beste kans van slagen. Met netten kunt u uw tuin of balkon haast hermetisch afsluiten, met pinnen maakt u alle mogelijke lekkere plekjes zo oncomfortabel mogelijk. Geen duif die er dan nog aan denkt om daar te gaan zitten. Hij zoekt zijn heil ergens anders.

Goed om te weten bij duivenoverlast

Duiven verjagen of wegvangen is niet altijd toegestaan. Er zijn verschillende duivensoorten beschermd, of beschermd in de bebouwde kom. Ook het verwijderen van nesten (met jongen) is bij wet verboden. Hierdoor kan Avonda Faunabeheer helaas in veel gevallen niets betekenen voor particulieren. Probeer daarom duivenoverlast te voorkomen met bovenstaande tips.

Voor bedrijven en terreinen zijn er wel mogelijkheden op het gebied van duiven weren. Wij vertellen u er graag alles over. Neem vrijblijvend contact op voor een aanpak op maat om uw terrein of bedrijfspand duifvrij te maken.

Snel van uw overlast af?

Bel mij terug