Duivenoverlast is een hardnekkig probleem dat niet zo 1,2,3 is verholpen. Het wegvangen van een duivenpopulatie is, mits juist uitgevoerd door een professional, toegestaan. Uiteraard zijn hier ook regels aan verbonden en dient het wegvangen op een dier- en milieuvriendelijke manier te gebeuren. In dit artikel gaan we in op de manier waarop Avonda Faunabeheer duiven wegvangt, zodat u een beter beeld krijgt van hoe we uw duiven probleem kunnen oplossen. Uiteraard kijken we ook verder dan alleen het wegvangen, want er is een oorzaak van het probleem. Door ook deze oorzaak weg te nemen zorgen we ervoor dat uw overlast niet meer terugkomt. Het wegvangen van duiven is dan vaak ook de eerste stap van de oplossing, vogelwering plaatsen en tips om voedsel onbereikbaar te maken is stap twee om blijvend van uw duivenoverlast af te raken.
Waarom duiven wegvangen noodzakelijk is
Als u momenteel al overlast ondervindt van duiven dan bent u waarschijnlijk al bekend met de schade die duiven kunnen aanrichten. Vooral de duivenpoep (12 tot 15 kilo per duif per jaar) is een groot probleem, dit is zuurhoudend (18% fosforzuur, ruim 3% zwavelzuur) en tast gevels, dakbedekkingen, beeldhouwwerken en zelfs autolak aan. Indirect staat dit dus gelijk aan hogere schoonmaakkosten. Tel daar overlast van nestmateriaal bij op. Denk aan verstopte afvoeren en dakgoten en een duivennest is de bron voor insecten zoals teken, vlooien, en mijten.
Uiteraard wordt de overlast pas echt merkbaar, als het grote duivenpopulaties betreft. Zolang er voldoende voedsel en nestmogelijkheden zijn is dit enkel een kwestie van tijd. Duiven worden namelijk zo een 20 jaar oud, leggen wel 20 eieren per jaar (ze broeden het hele jaar) en met ongeveer zes maanden nadat ze uit het ei zijn gekomen is het jong al geslachtsrijp. Zonder gerichte maatregelen kan een duivenpopulatie dus schrikbarend snel toenemen.
Als een populatie zo groot is dat het overlast veroorzaakt, moet deze worden verkleind. Duiven moeten worden weggevangen om een werkbare situatie te creëren die geen hinderlijke overlast meer veroorzaakt.
Hoe we duiven diervriendelijk wegvangen
Duiven zijn, in kleine aantallen, een leuk aanzicht in het straatbeeld. Het is echter wel noodzakelijk om de populatie actief klein te houden. Op deze manier voorkomen we overlast, en is het voor dier en milieu ook beter. Door middel van speciaal ontworpen vangkooien vangt Avonda Faunabeheer op een humane wijze duiven.
Deze vangkooien worden in bijna alle gevallen discreet geplaatst op daken. Zo hebben uw klanten of medewerkers geen last van de werkzaamheden.
Duiven worden met voer gelokt. Ze lopen zelf de kooi in, maar kunnen door het ontwerp vervolgens niet meer naar buiten. Met enkele weken is de duivenpopulatie weer teruggebracht naar een hanteerbare omvang, en is de overlast verholpen.
Vrijblijvend advies
Uiteraard geven we u graag advies bij het wegvangen van duiven op een diervriendelijke manier en het voorkomen van overlast in de toekomst. Onze specialist komt graag uw situatie bekijken om een op maat gemaakt voorstel te doen waarmee u blijvend van de duivenoverlast af bent. Neem contact op en we helpen u graag!