Broedpreventie met honden

Broedpreventie met honden of roofvogels? Het verschil

Net zoals er vele wegen naar Rome leiden, zijn er verschillende methodes om een terrein of gebied broedvrij te houden. Avonda Faunabeheer heeft zich gespecialiseerd in twee specifieke methodes; 1) gebiedsbeheer met honden en 2) gebiedsbeheer met roofvogels. Beide methodes hebben hun eigen voor- en nadelen. Deze lichten we hier verder toe zodat u een beter beeld krijgt van hoe broedpreventie in zijn werk gaat, maar vooral wat u kunt verwachten op uw terrein. Een tipje van de sluier zullen we vast geven, in de praktijk zetten we beide methodes vaak complementair in. Zo kunnen we namelijk garanderen dat er geen vogels gaan broeden op het terrein.

Broedpreventie met roofvogels

Roofvogels zijn de natuurlijke vijand van (broedende) vogels. Ze zijn daarom het ideale instrument om vogels buiten de grenzen van het gewenste terrein te houden. De roofvogels worden op stok geplaatst of worden rondgelopen op de arm van een valkenier.

Doordat de roofvogels een groot schrikeffect hebben op (nestende) vogels worden ze vaak ingezet op onoverzichtelijke locaties, op plekken waar veel vogels landen en op lastig te bereiken plaatsen. Op deze manier zorgen de roofvogels ervoor dat zelfs de meest ideale nestlocaties op het (bouw)terrein of gebied broedvrij gehouden worden.

Broedpreventie met honden

Met de inzet van honden kan een groter gebied worden gecontroleerd. Waar de roofvogels op een stok of op de arm van een valkenier zitten zijn de honden getraind om het terrein systematisch af te lopen. Hoewel deze methode, ook wel de methode man met hond genoemd, intensiever is heeft hij ook zijn voordelen. En dat zijn niet de minste. Gebiedsbeheer met honden is namelijk proactief. We zijn niet enkel bezig met het weren van vogels, de honden zijn getraind om ook actief te zoeken naar vogels en ze te verjagen nog voordat ze nestelen.

Voor broedpreventie met honden worden twee Engelse hondenrassen gebruikt, beide hebben eigen specialisme. Zo is de Springer Spaniël ideaal voor bebouwde terreinen of terreinen met (bouw)materialen. De Springer Spaniël heeft een zeer goed reukvermogen en spoort vogels op in kiertjes, gleuven en verscholen hoekjes. Zo blijft er nergens een plekje over om rustig te broeden. Pointers zijn juist op hun gemak op grote open vlaktes, deze gaan ze systematisch af en voorkomen daarmee dat (weide)vogels hun nesten tussen het gras bouwen.

Praktijk: veelal een combinatie tussen honden en roofvogels

Doordat beide methodes hun eigen voordelen hebben, en daarmee ook wat logische nadelen is het in de praktijk vaak zo dat wij beide methodes inzetten. Niet tegelijk en altijd, maar afwisselend van elkaar. Dit is vaak de ideale situatie maar uiteraard stemmen we dit helemaal af met uw wensen en eisen. Het gebiedsbeheer wordt in samenspraak met u of uw projectleider besproken. Zo wordt er rekening gehouden met uw planning en werkzaamheden. De door ons uitgevoerde broedpreventie zal u nooit in de weg zitten, net zo min als broedende vogels dat zullen doen.

Bent u benieuwd hoe Avonda Faunabeheer uw terrein broedvrij gaat houden? Neem vrijblijvend contact op, we komen graag langs voor een vrijblijvende verkenning van uw terrein. Zo weet u direct welke aanpak het beste past bij uw terrein.

Snel van uw overlast af?

Bel mij terug